Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

facebook


To facebook μπορεί να βλάψει σοβαρά...την επαγγελματική μας ζωη!




Όταν το facebook δημιουργήθηκε το 2004 από τους φοιτητές του Harvard  με σκοπό την  ενίσχυση της κοινωνικής τους ζωής και την γνωριμία τους  με  τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν το πιο ισχυρό των κοινωνικών  δικτύων. Σήμερα οι χρήστες του έχουν φτάσει τα 850 εκατομμύρια και κάθε μέρα αυξάνονται πλησιάζοντας το 1 δισεκατομμύριο…

            Οι χρήστες του facebook δημιουργούν το προσωπικό τους προφίλ, αναρτώντας τις πληροφορίες και τα προσωπικά στοιχεία που επιθυμούν, ανεβάζουν τις προσωπικές τους φωτογραφίες, δημοσιεύουν σχόλια και σκέψεις στον «τοίχο» τους, βρίσκουν φίλους που είχαν να δουν από το σχολείο, συνομιλούν στο chat με τις επαφές τους, στέλνουν και λαμβάνουν προσκλήσεις για διάφορα events, δημιουργούν και συμμετέχουν σε groups σχετικά με τη δουλειά τους, τις δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν, ους αγαπημένους τραγουδιστές, σχολιάζουν την  επικαιρότητα…

            Το facebook είναι γνωστό ως το πιο αγαπητό κοινωνικό δίκτυο, είναι όμως γνωστό και για το πλήθος νομικών παραβιάσεων που  τελούνται  από και σε βάρος των χρηστών του.  Δεν είναι λίγες φορές που τρίτοι δημοσιεύουν φωτογραφίες χωρίς τη συναίνεση του εικονιζόμενου, που αναπαράγονται έργα χωρίς τη συναίνεση του δημιουργού, που δημιουργούνται ψεύτικα προφίλ ή  δημοσιεύονται δυσφημιστικά σχόλια…

            Πολύ συχνά οι χρήστες του facebook αποδεικνύονται κάθε άλλο παρά φειδωλοί με τις πληροφορίες που αναρτούν στις «σελίδες» του. Επικριτικά σχόλια  που αφορούν το αφεντικό τους,  τις συνθήκες εργασίας τους, την εταιρία όπου δουλεύουν έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε απολύσεις των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση. Αλλά και η αλόγιστη ή υπερβολικά χρήση του κοινωνικού δικτύου εν ώρα εργασίας ή η κακή χρήση του, έχει οδηγήσει στην απόλυση εργαζομένων. Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποιες περιπτώσεις  απολύσεων «λόγω facebook» που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό:

            Στην Ελλάδα, η πιο γνωστή και πολυσυζητημένη υπόθεση  αφορά μια υπάλληλο αεροπορικής εταιρίας η οποία μετά την απόλυση της από την εταιρία,  η οποία την κατηγόρησε για παραμέληση καθηκόντων επειδή περνούσε  πολλές ώρες στο facebook κατά τη διάρκεια της εργασίας της,  κατέθεσε αγωγή για καταχρηστική απόλυση. Το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ αρθμ. 34/2011απόφασή του απέρριψε την αγωγή της υπαλλήλου, κρίνοντας ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας από την εργοδότρια εταιρεία ήταν νόμιμη για σημαντικό λόγο. Το Πρωτοδικείο έκρινε επίσης ότι “η απόλυση της εργαζομένης δεν έλαβε χώρα καταχρηστικά, αλλά νομίμως και στα πλαίσια του καλώς νοούμενου συμφέροντος της εργοδότριας επιχείρησης, καθόσον πραγματικό κίνητρο της καταγγελίας ήταν η πλημμελής και μη προσήκουσα άσκηση των συμβατικών υποχρεώσεων της εργαζομένης, η οποία δημιουργούσε προβλήματα στην ομαλή και αποδοτική άσκηση της εργασίας και στις ανάγκες της επιχείρησης και επέφερε ακολούθως κλονισμό της εμπιστοσύνης της εργοδότριας στο πρόσωπό της, εκ του οποίου εξέλιπε το απαιτούμενο πνεύμα συνεργασίας.”

             Στις ΗΠΑ, μια δασκάλα στο Νιου Τζέρσι των Ηνωµένων Πολιτειών, ετέθη σε διαθεσιμότητα  μετά τη δημοσίευση υποτιμητικών σχολίων για τους μαθητές της στην προσωπική της σελίδα στο facebook. Συγκεκριμένα, η δασκάλα αποκαλούσε τους μαθητές της «μελλοντικούς εγκληματίες», προσθέτοντας ότι αισθάνεται σαν «δεσμοφύλακας σε φυλακές» όταν τους κάνει µάθηµα.

            Σον Καναδά, μια γυναίκα που  βρισκόταν σε άδεια για κατάθλιψη, έχασε το επίδοµα που λάµβανε επειδή η ασφαλιστική εταιρεία έκρινε ότι οι φωτογραφίες της στο facebook που την έδειχναν να διασκεδάζει. σε µπαρ, καθώς και οι φωτογραφίες  από διακοπές και από τα γενέθλιά της, αποτελούν «αποδείξεις» ότι δεν έχει πλέον κατάθλιψη. Και ας της είχε προτρέψει ο γιατρός της να βγαίνει και να διασκεδάζει για να ξεπεράσει το πρόβλημα…

            Στην Ελβετία, μια υπάλληλος ενώ είχε πάρει άδεια από τη δουλειά της γιατί υπέφερε από φοβερή ημικρανία και δεν μπορούσε να εργαστεί στον υπολογιστή εντοπίστηκε από τον εργοδότη της να σερφάρει στο facebook….Απολύθηκε την επόμενη ημέρα με το λόγο ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη της εργοδότριας εταιρίας το πρόσωπο της υπαλλήλου.

            Στο  Γαλλία, ήταν πολύ σημαντική η απόφαση που εκδόθηκε από Γαλλικό Εργατικό Δικαστήριο (Le conseil des prud'hommes de Boulogne-Billancourt) και αφορούσε την υπόθεση δύο υπαλλήλων της εταιρίας «Alten» που απολύθηκαν επειδή δημοσίευσαν υποτιμητικά σχόλια για την εργοδότρια εταιρία και το αφεντικό τους, μιλώντας για ένα «κλαμπ βαρβάρων». Το δικαστήριο έκρινε  βάσιμη την απόλυση των δύο εργαζομένων που είχαν κακολογήσει την εταιρεία τους στο facebook με το εξής πολύ σημαντικό σκεπτικό: Η συζήτηση μεταξύ των δύο υπαλλήλων δεν έλαβε χώρα στο chat  ως ιδιωτική συνομιλία ούτε έγινε μέσω μηνυμάτων που απευθύνει ο ένας στον άλλο. Αντίθετα τα δυσφημιστικά σχόλια δημοσιεύτηκαν στον «τοίχο» του facebook   του ενός από τους δύο υπαλλήλους και τα είδε ένας συνάδερφος τους ο οποίος τύγχανε να ανήκει στις επαφές τους και που έδειξε κατευθείαν τη «σελίδα» με τα επίμαχα σχόλια στον διευθυντή της εταιρίας. Τέθηκε λοιπόν το ζήτημα του αν ο διευθυντής βλέποντας τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν  στον τοίχο του υπαλλήλου του χωρίς να ανήκει στις επαφές του, παραβίασε την ιδιωτική του ζωή. Το δικαστήριο απάντησε ότι όλα κρίνονται από τις παραμέτρους εμπιστευτικότητας που επέλεξε για το προφίλ του ο υπάλληλος που δημοσίευσε τα επίδικα σχόλια. Δηλαδή αν είχε ρυθμίσει το προφίλ του ο υπάλληλος ώστε ό,τι δημοσιεύεται σ’ αυτό να είναι προσιτό σε άγνωστο αριθμό προσώπων τότε πρόκειται σαφώς για δημόσιο χώρο και καθένας μπορεί να δει τα σχόλια που δημοσιεύονται σ’ αυτόν χωρίς να παραβιάζει το δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο χρήστης έχει διαλέξει ως παράμετρο εμπιστευτικότητας την ρύθμιση που καθιστά το προφίλ προσιτό σε «φίλους» και σε «φίλους φίλων», όπως συνέβαινε και στην περίπτωση του εν λόγω υπαλλήλου. Και  αυτό γιατί όταν κάποιος αποδέχεται να είναι προσιτές οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον «τοίχο» του όχι μόνο από τις δικές του επαφές αλλά και από τις επαφές αυτών, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι ο αριθμός των προσώπων που έχουν πρόσβαση στο προφίλ είναι άγνωστος και δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Αντίθετα, σε περίπτωση που ο χρήστης είχε επιλέξει να ρυθμίσει το προφίλ του ώστε ό,τι δημοσιεύεται σε αυτό να είναι προσιτό μόνο στις δικές του επαφές και άρα σε προκαθορισμένο αριθμό προσώπων, οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα  στον "τοίχο" του θα είχαν θεωρηθεί ότι ανήκουν στη σφαίρα του ιδιωτικού διακαίου και ο εργοδότης διαβάζοντας δημοσιεύσεις στον "τοίχο" του υπαλλήλου του, θα είχε παραβιάσει την ιδιωτική του ζωή. Μ’ αυτό λοιπόν το σκεπτικό, κρίθηκε νόμιμη η απόλυση των υπαλλήλων της «Alten» και θεωρήθηκε ότι ο εργοδότης είχε δικαίωμα ανάγνωσης των επίδικων σχολίων χωρίς να παραβιάζει τα δικαιώματα του υπαλλήλου για προστασία της ιδιωτικής του ζωής.


            Διάλεξα να αναφέρω μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που η κακή και αλόγιστη χρήση του facebook  έβλαψε την επαγγελματική  ζωή του χρήστη και οδήγησε στην απόλυση του. Στην πραγματικότητα, τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και φανερώνουν πόσο προσεχτικός πρέπει να είναι κάθε χρήστης κοινωνικών δικτύων και ιδιαίτερα του facebook, λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του. Είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίζονται οι παράμετροι εμπιστευτικότητας με πολύ προσεκτικό τρόπο ώστε το προφίλ του χρήστη να μην είναι προσιτό σε απεριόριστο αριθμό προσώπων, ειδικά αν έχει δημοσιεύσει πολύ προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες και σχόλια. Και σε κάθε περίπτωση, να μην ξεχνάμε πως οι συζητήσεις στους «τοίχους» του  facebook δεν είναι σα τις συζητήσεις που κάνουν  2 φίλοι σε ένα καφέ ή το σαλόνι του σπιτιού τους και αν δεν είμαστε προσεκτικοί με ό,τι γράφουμε εκεί μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο την προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι και οι τοίχοι έχουν αυτιά, ειδικά αν μιλάμε για τους «τοίχους» του facebook….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου